Saját katalógust akarok !

Update: A cikk teljesen elévült, az internet bőven túllépett a linkkatalógusokon. Ha van is ilyen oldalad, bátran engedd át az enyészetnek.

Szinte kivétel nélkül minden seo szakember időről-időre találkozik pályája során azzal a kérdéssel, hogy legyen-e saját katalógusa ? Az ilyen jellegű elképzelések során felmerülő pro és kontra érveket próbálom összegyűjteni ebben a cikkben.

Miért is akarunk saját katalógust ? Pro érvek :

 1. Mert tökjó ! Végre egy igazi user-generated-content weboldal. Nem teszünk semmit csak a beküldött anyagokat elbíráljuk. Az anyagok pedig jönnek ! A látogatottság-növelés annyi hogy pár fórumon írunk egy hozzászólást, hogy csináltunk egy katalógust, és már pörög is a tartalom. Egyszóval tökjó.
 2. Könnyű elkészíteni az oldalt. Rengeten, jobbnál-jobb katalógus script létezik, melyekkel 1-2 óra leforgása alatt professzionális külsejű saját katalógusunk lehet ! Szuper ! Használhatunk klasszikus PhpLD-t, az article directory-k esetében Drupalt vagy WordPresst, és számtalan kisebb tartalomkezelő megoldást (pl. Indexu)
 3. A fő seo szempont : minden oldalam minden lapjára építhetek linket ! Azonnal ! Built ALL the links ! De tényleg. A fontos oldalamra felkerül egy új tartalom ? Kész is egy link. Új oldalt hozok létre ? Kész a link azonnal, másnapra indexelve az oldal.
 4. Presztízs : a seo szakmai közösségben kedvelni fognak ha jó katalógusom van, és el is fogadok beküldött linkeket. Főleg ha ingyen. A barátaim akarnak lenni.
 5. Végül pedig a nagybetűs HATALOM ! Minden reggel belépek az admin felületre, és gúnyos kacajjal moderálom a beküldött anyagokat. Háhá ! Te most nem kapod meg a linket ! Írtál volna tisztességes leírást, lustazsák ! Haha, hát ez meg micsoda oldal ? Hát webmester vagy te egyáltalán vagy jancsibohóc ? DELETE !
 6. Nem is fokozom tovább, akinek volt már saját katalógusa ismeri az érzést. Instant hatalom. Ennyi.

Miért NE akarjunk saját katalógust ? Kontra érvek :

 1. Mert mindenkinek van legalább egy. Vagy több, vagy erősebb vagy régebbi. Ha pedig a miénket szeretnénk erősíteni, hát komoly problémákba ütközünk azonnal :
 2. Linképítés felejtős. Katalógusra linket alig alig tudunk építeni. Helyes, akkor csak úgy engedek be linket ha adnak viszontlinket érte ! Hoppá, így nem jön egy szál beküldés se. Mitévő legyek ? Hát ennél a pontnál általában elakadnak a webmesterek, és a katalógus megkezdi hosszú araszolását a virtuális zúzda felé.
 3. Jeee, megoldottam a linképítést ! Lefoglaltam az eldobott KörnyezetvédelmiMiniszteriKonferencia2011.hu-t ! Annyi link van rajta mint az állat, pagerank 8as, majd erre csinálok egy brutális katalógust. Mwehhhehehe ! Két héttel később menetrendszerűen érkezik a pagerank büntetés, PR0 az oldal, ráadásul a 48.162 link ami rámutatott most már csak 2.363 és csökken ! Francba, zúzdába vele !
 4. De most aztán megoldottam a kérdést ! Begyűjtöttem a high PR backlinkeket, relevánsan meg minden. Pagerank 5 lett az oldal, hasít mint a lambo. Tegnap is 228 webmester küldött be linket és esdekel hogy fogadjam el. Tökjó. Moderálni kell. Két hónappal később már 2.560 link a várólistán. Már neki se állok moderálni. Ott dögöljön meg az összes ahol van, hát ingyen dolgozzak napi egy órát a moderáláson ?
 5. Adjuk hát pénzért linket ! Ha napi 200 beküldésem van, és 2 dollárért adom akkor az napi 400 dollár! Irány Hawaii! Hmmm… Egy hét alatt 2 vásárlás ? Egy potencianövelő és egy pókercsalásos oldal ? Ajjaj. Ez nem úgy megy ám. Ej, feldobtak a Googlenek, hogy pénzért adok linket -> Pagerank 0. Bezár a bazár.

Mindazonáltal elmondhatom, hogy a több éves kitartó munka végül majd egyszer meghozza a gyümölcsét nekünk, ha végül egy igazán erős és népszerű katalógusunk lesz, akkor még pénzt is kereshetünkvele egyszer. De addig is az első fellángolás előtt gondoljuk meg hogy akarjuk-e tovább szemetelni az internetet egy huszonnyolcmilliomodik katalógussal !

Nincsenek hozzászólások.

Szólj hozzá!