HTML5 hatása a SEO-ra

Az új webes technológiák megérkezésekor felvetődik a kérdés a webes szakemberekben, hogy miért jó ez nekem, mire és hogyan tudom ezt felhasználni? Ez a kérdés a HTML5 megjelenésekor, a keresőoptimalizálás szakértőiben is bizonyosan felmerült. Érdemes alkalmazni a HTML5 által felkínált újabb megoldásokat a weboldalaimon? Ez vajon segít jobban a keresőkre optimalizálni a weboldalam, ezáltal előnyösebb pozíciót elfoglalni a találati listán?

Mi a HTML5?

Először röviden tekintsük át hogy mi is a HTML5. Ez lényegében a HTML4-nek egy továbbfejlesztett változata, amely úgy lett kialakítva hogy egységesíteni tudja a multimédiás formátumokat. A HTML5 segítségével weboldalunkba könnyen beépíthetünk interaktív multimédiás elemeket anélkül, hogy külső beépülő modulokat kéne használnunk, mint például a Flash.
A HTML5 egy folyamatosan fejlődő folyamat részeként várhatóan új funkciókkal fog bővülni, így érdemes megérteni már most a HTML5 előnyeit.

Ha még nem ismereted a HTML5 által be, akkor ezt megteheted a W3School HTML5 ismertetőjén keresztül.

A HTML5 előnyei a keresőoptimalizálásra nézve
Röviden talán azt mondhatnánk, hogy nincsenek előnyök, legalábbis közvetlenül. Nem kerül a weboldal jobb pozícióba csak azért, mert az oldalunk HTML5 technológiát használ. Ezt megerősíti John Mueller, a Google szakértője is:

As far as I know, our crawling and indexing systems currently don’t do anything special for HTML5, so there is no “bonus” for using HTML5 constructs, but similarly also generally no downside.

Vagyis  azért, mert egy weboldal HTML5 elemeket használ, nem kap semmilyen “bónuszt”, de nem is jelent ez számára hátrányt.

Miért érdemes munkát fektetni abba, hogy az oldalunkat átmigráljuk?

Három ilyen okot emelnék ki. Először is, a könnyebb indexelést segíti elő a Google keresőrobotjai számára. Hiszen mennyivel könnyebb dolguk van egy HTML5 alapokra épülő weboldallal, mint egy Flash és egyéb webes multimédiás eszközöket használó, nehezebben indexelhető weboldallal!

Emellett nekünk is könnyebb dolgunk van, hiszen egy jól elkészített HTML5 oldalt sokkal könnyebb karbantartani, és egyszerűbb az új elemeket is implementálni. Az elkövetkezendőben elkészülő újabb HTML5-ös lehetőségeket is gond nélkül tudjuk beépíteni weboldalunkba.

A harmadik ok, a jobb integrációs lehetőség a különböző platformok között. Amíg a külső bővítmények kezelése gyakran akadályba ütközött a különböző eszközökön, addig a böngészőbe integrált HTML5 technológiát bárhol fel tudjuk használni. Ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak is van egy elérhető és konzisztens élménye, függetlenül hogy milyen készüléket vesznek igénybe.

Bár közvetlen hatással nincs ez a technológia a keresőoptimalizálási sikereinkre, de közvetett hatásai azért lehetnek. Az olyan megoldások, mint amilyen például a google pacman, hatással lehetnek a felhasználóink élményeire, így akár nagyobb sikert elérve, mint egy kicsivel jobb helyezéssel.

Nincsenek hozzászólások.

Szólj hozzá!